Beveiligen van jouw computer

Beveiligen van jouw computer

Beveiliging van jouw computer

In het digitale tijdperk waar we vandaag in leven gebeurt alles online of via het internet zoals betalingen, aankopen, sociale media, mails en noem maar op. Ook de ideale bron om informatie op te zoeken en onmiddellijk te krijgen. Alles gaat veel sneller maar is het ook veilig?

Nee dus, zoals men een huis moet beveiligen tegen inbrekers; dient men een pc ook te beveiligen tegen allerhande internetcriminelen. Voor je het weet zijn jouw gegevens een prooi voor hackers en maken ze misbruik van jouw identiteit. Beveiligen van jouw computer is een must om gewapend te zijn tegen de dieven van het internet.

Beveiliging tips:

Virusscan en firewall:

Een virusscan staat traditioneel al geïnstalleerd bij aankoop van de pc. Opgelet, soms vervalt de scan en moet je een jaarlijks bedrag betalen om deze te activeren. Regelmatig het virusprogramma updaten zodat je beschermd blijft tegen de laatste virussen, Trojaanse paarden of wormen. Een goede firewall laat niemand binnen in je pc. Ook hier regelmatig updaten is de boodschap.

Malware:

Bescherm je pc tegen de gevaren van Malware. Meestal wordt dit geweerd van jouw pc met regelmatige updates te doen van jouw besturingsprogramma (windows of apple). Je kan het beste nog jezelf beschermen als het over malware gaat. Niet op elke link zomaar klikken, ook niet zomaar iets downloaden van het internet of je persoonlijke gegevens invullen.

Privacy:

Zeker op sociale media kan je je instellingen zo aanpassen dat je beschermd bent tegen elke vorm van schending van de privacy. Zorg ook voor een bescherming van je persoonlijke gegevens en vul ze niet overal in.

Camera afdekken:

Beschikt je pc over een camera? Deze kan je het beste afdekken met ducktape of iets anders dat niet doorzichtig is. Dit beschermt tegen hackers zodat ze geen beelden kunnen verkrijgen.

Beveiliging van je computer: gezond verstand van de gebruiker

Over sommige dingen hoef je echt niet na te denken en doe je bewust ter bescherming van je pc. Maar er zijn een aantal zaken waar je toch moet opletten bij gebruik van het internet.

Wat mag je zeker niet doen:

– Mails van onbekenden beantwoorden en zeker geen bijlagen downloaden.

– Geen financiële of bankgegevens invullen. Als het een mail is van jouw bank altijd het mailadres checken of even de bank bellen, maar zij vragen normaal nooit om deze in te vullen via het internet.

– Gebruik in jouw wachtwoorden letters, cijfers, hoofdletters en leestekens.

– Klik nooit op meldingen die ineens op je pc verschijnen, meestal is dit malware.

– Ga nooit naar onbeveiligde websites.

– Geloof niet dat je een loterij gewonnen hebt waar je niet aan hebt meegedaan.

Reacties zijn gesloten.